Om Racen

 

Huset

Cockeren er en kærlig og
hengiven hund

 

En cocker spaniel er ved første øjekast en yndig lille hund, men man må ikke glemme, at der gemmer sig en større hund indeni. Cockeren er af natur en intelligent hund, som er dedikeret til at vise stor hengivenhed overfor sin fører. Dressurmæssigt har racen et forholdsvist blidt temperament, og er derfor let dresserbar. Dette forudsætter dog, at der startes tidligt og arbejdes på den rigtige måde. Motivationstræning må til enhver tid foretrækkes og anvender man hård træning overfor cockeren opnår man intet godt resultat.

Trods det på mange måder blide væsen er cockeren en robust og fremragende jagthund. Når cockeren søger et terræn af foregår det typisk med stor iver og jagtlyst. Racen er pågående og modig overfor al slags terræn og arbejder ligeledes godt i vand. Cockerens størrelse sætter dog visse begrænsninger for hvor stort vildt den kan apportere, men en trænet hund kan godt tage fx fasaner, ænder og harer.

Langt de fleste mennesker køber cockeren som familiehund, og dette egner den sig også fortrinligt til. Alene størrelsen gør, at det er en praktisk hund at have både i hjemmet, men også at have med på evt. besøg. Cockeren er en magelig hund, der befinder sig rigtig godt i såvel familiens sofa som i sengen. Det er en kælen og kontaktsøgende hund, som gerne ligger på skødet. Dette er selvfølgelig noget man selv vælger til eller fra i opdragelsen, men man må være klar over, at køber man en cocker, køber man en kærlig hund, der ønsker kontakt med sit menneske. Den forholder sig typisk i ro, så længe den er indendørs, men man må endelig ikke tage fejl… den er ikke doven.
Tværdigmod er cockeren en meget aktiv hund fuld af livsglæde hvilket også ses på den evigt logrende hale.

Cockeren er en jagthund og vælger man at anskaffe sig en hund af denne race, må man være forberedt på at arbejde ikke nødvendigvis med jagt, men med de instinkter cockeren er født med. Cockeren har brug for både fysisk og mental træning, og er generelt en hund der må bruge sin næse meget. Lav evt. små sporopgaver for at stimulere dette og lad gerne hunden løbe løs under gåturen. Det er meget vigtigt, at cockeren bliver aktiveret og får lov til at bruge indersiden af sit hovedet, og hvalpemotivation er efter min mening et absolut MUST for den lille hvalp og dens fører. Derudover findes der mange forskellige former for træning, som cockeren egner sig fremragende til bl.a lydighed, sportræning, jagttræning, agility m.m Ting der er sjove for både hund og fører.

Pia

Man er vel jagthund

Køber man cockeren i den tro, at den vil affinde sig med at ligge i sofaen dagen lang risikerer man nemt at få en problemhund. Cockeren har det bedst, hvis den får mulighed for at arbejde sammen med sin fører og i fællesskab løse forskellige opgaver. På denne måde styrker man også sit eget lederskab og undgår lettere div. adfærdsproblemer.

Går man med tanker om at købe en cocker er det vigtigt, at man tager pelsen med i sine overvejelser. Racen har en lang silkeglat pels, som kræver en del pleje. Hunden skal børstes igennem flere gange ugenligt, og gør man dette tager det kun ganske kort tid og man undgår derved grimme filterkager i pelsen. En cocker skal trimmes hos en professionel hundetrimmer (el. efter aftale med opdrætter) ca. 3 – 4 gange om året og det er vigtigt, at man ikke selv begynder at klippe hunden, da cockerens pels flere steder skal trimmes af og ikke klippes. Mens cockeren er hvalp får den en såkaldt hvalpepels, som kan blive MEGET stor. Denne pels begynder at løsne sig fra hunden er ca. 7 mdr. og frem og her er det ekstra vigtigt, at man børster hunden igennem hver dag. Senere bliver cockerens pels mere medgørlig, men kræver stadig grundig pleje.

Barn

Emma med stor hvalpepels


Det er i mine øjne særdeles vigtigt, at man ser sig godt for inden man køber en cocker spaniel. Jeg kan KUN anbefale, at man køber en hund af en DKK anerkendt opdrætter. Ofte må man være forberedt på at køre til en anden landsdel for at se på en cockerhvalp.
Der findes indtil flere steder, hvor man kan købe noget der minder om cockere til meget billige penge. Man får sågar tilbudt at få stamtavle med, og så tror uerfarne købere naturligvis at alt er ok. Disse stambøger er dog ikke DKK-bøger, derfor den billige pris. Man kan være heldig, at finde en god hund et af disse steder, men som træner har jeg desværre set mange af disse ”hundehandlerhunde” med et meget dårligt og usundt temperament. Af udseende minder disse hunde også kun om en cocker spaniel. De bliver ofte for store og for tynde og er langt fra racetypiske at se på.

tom